Follow Us @shaklee.by.fizamahmod

Sunday, December 17

Ibu Mengandung/ Hamil: Perlu ke Makan Vitamin atau Supplemet tambahan??


Assalamulaikum semua

Persoalan setiap ibu hamilkan, Perlu ke tak perlu ni?
Kalu pergi checkup kat Klinik Kesihatan (KK), Nurse mesti bekalkan ubat/vitamin suh makan macam bawah ni kan


Akan ada Yang wajib Iron Tablet, Ascorbic Acid (Vitamin C), Folic Asid dan Vitamin B
Makan setip hari dari start kita buat buku pink tu..(Haih rasa nak mengandung lagi ke, windu plak. haha)

Bila tau je mengandung dok sibuk la kita GOOGLING apa yang terbaik untuk tumesaran anak dalam perut ni sebab dalam masa yang sama si ibu dah ada Morning Sickness

Bila kena morning sickness ni Mual , pening, Tak lalu makan. So camana baby nak dapat nutrisi penting dia

Nutrisi penting untuk badan kita dan baby biasa akan dapat melalui PEMAKANAN SEIMBANG ye
Kalu dapat makan selengapnya, tak perlu pun suplement ni sebenarnya

Tapi adakah kita jenis makan seimbang, sayur , protein dan buahan setiap hari?
Confirm ke badan kita ni memang cukup nutrisi?


So disini perlunya Vitamin untuk "topup" lompong nutrisi dalam badan
Sangat disarankan untuk ambil supplement penting dalam pemakanan setiap hari dari pelbagai sumber. Supaya ibu dan baby dapat vitamin dan mineral diperlukan sepanjang kehamilan. Dalam masa yang sama nak pastikan si ibu sentiasa bertenaga.

Pengambilan vitamin dan suplemen kesihatan semasa hamil digalakkan kerana dapat mengurangkan risiko kecacatan bayi, kelahiran pramatang dan kekurangan berat bayi.


Inilah puncanya mengapa Ibu Hamil mudah mendapat masalah kurang zat dan anemia. Bukan kerana tidak cukup makan tetapi kerana makanan yang di makan mengandungi zat yang sedikit akibat rosak semasa penyediaan.

Justeru untuk membantu tubuh memenuhi keperluan zat semasa mengandung, dokor telah memberikan pil Vitamin untuk Ibu Hamil.

Sayangnya kebanyakan Vitamin Antenatal yang diberikan oleh pihak Hospital atau klinik mempunyai masalah berikut :

  • Bau yang tidak menyenangkan
  • Pewarna yang kuat
  • Status halal yang tidak diketahui
  • Tahap kehancuran yang lemah, membawa risiko pil tidak hancur dalam tubuh.
Bukan sedikit ibu hamil yang mengadu tidak tahan dengan bau pil vitamin klinik dan tidak mampu menelan….ini mungkin kerana vitain tersebut dihasilkan secara tiruan dan bukan dari tumbuhan semula jadi….oh no….bahan tiruan untuk bayi anda yang precious itu?



Apakah Kebaikan Set Mengandung Shaklee buat Ibu Hamil?




1. Vitalea 

πŸ’‹ Vitalea adalah multivitamin yang lengkap dengan 28 jenis vitamin dan mineral.
πŸ’‹ Zat besi dalam Vita-lea dapat membantu ibu menambah zat besi kerana kebiasaannya ibu mengandung dan menyusu kekurangan zat besi dan jika tidak ditampung boleh menyebabkan ibu mudah pitam, lesu, kurang daya ingatan dan kurang konsentrasi.


2. Vita C-Plus


πŸ’‹ Sebagai antioksidan, membantu meningkatkan sistem imunisasi badan ibu dan bayi dan menjadikan kulit lebih cantik.
πŸ’‹ Membantu Penyerapan iron – kalau tak cukup Vitamin C, makanlah Iron sekapal pun takkan diserap badan


3. B-Complex

πŸ’‹  Lengkap dengan 8 kumpulan Vitamin B yang diperlukan oleh tubuh badan demi membantu tubuh badan bertenaga, otak lebih fokus, emosi lebih stabil dan wajah berseri. 
πŸ’‹  B complex juga vitamin anti stress. Jadi bila tiada stress, penghasilan susu lebih baik.


4) Energizing Soy Protein Isolate Powder (ESP)


πŸ’‹  Antara komposisi utama dalam susu ibu ialah protein. Protein adalah makanan sel. Protein berfungsi mengekalkan pertumbuhan normal dan pemeliharaan tisu.
πŸ’‹  Mengawal atur keseimbangan bendalir dalam badan.
πŸ’‹  Pembinaan hormon, enzim dan antibodi memerlukan protein. Selain itu protein dikatakan membantu mengawal keseimbangan asid bes untuk mengangkut nutrien dan sumber tenaga.
πŸ’‹  ESP memberi tenaga berkekalan untuk ibu yang tahan selama berjam-jam lamanya. Selain itu ESP membantu ibu memperolehi kesan yang optimum untuk pengambilan vitamin-vitamin lain. Kulit juga menjadi lebih licin, gebu dan anjal.


5) Ostematrix (Calcium & Magnesium)
πŸ’‹   Dalam susu ibu, antara komposisi mineral yang tinggi ialah kalsium.
πŸ’‹   Kalsium penting untuk bina darah, bina tulang, gigi dan saraf dalam tubuh manusia. Bagi ibu yang mengandung atau menyusu, pengambilan kalsium tidak boleh dipandang remeh.
πŸ’‹  Bagi ibu2 yang tidak menjaga dan mementingkan pengambilan kalsium dalam diet harian, maka kalsium untuk penghasilan susu ibu akan diserap dari yang sedia dalam tubuh ibu.
πŸ’‹  Jika perkara ini berlarutan dan si ibu tidak menggantikan semula kalsium ini maka si ibu tadi akan mengalami risiko osteoporosis, rasa sengal kaki dan tulang belakang, mudah letih dan lesu serta muka menampakkan garisan tua.
πŸ’‹  Pengambilan Ostematrix juga dapat membantu ibu yang mengalami masalah susu merudum ketika period.


6) OmegaGuard (EPA & DHA)

πŸ’‹  DHA adalah asid lemak perlu yang dijumpai dalam badan kita terutama pada otak.
πŸ’‹  DHA adalah sangat penting dalam perkembangan otak, serta aspek-aspek lain perkembangan janin. DHA juga asid lemak utama yang ditemui dalam retina mata, serta organ-organ badan yang lain.
πŸ’‹  Bayi tidak mampu menghasilkan DHA mereka sendiri, mereka memperoleh DHA daripada susu ibu. Sebelum mereka dilahirkan, DHA didapati dari ibu melalui plasenta. Dengan itu, ibu akan mengalami kekurangan DHA.
πŸ’‹  Pakar mencadangkan supplement Omega 3 kepada ibu-ibu yang mengandung dan ibu-ibu yang menyusu. Ini adalah untuk menambah DHA untuk perkembangan fetus dan untuk mengekalkan kuantiti DHA untuk diri ibu sendiri.


Berbaloi ke?

Bagi fiza sendiri memang sangat berbaloi baloi..

kenapa?

Fiza makan suplement ni masa berpantang. dan habis je pantang terus menyusu plak kan sampai at least 6 month to 2years kan

Suplement yang sama tu boleh terus makan tau. tak yah nak beli set lain dah.
Yang buat tak berbaloi tu sebab tak makan je

Ramai orang yang makan set berpantang hok lain susah nak habiskan. habis pantang je, set masih ade dah tak makan yang balance tu

So rugi je sebab dok buang je.
Betul tak???

Moga info ini bermanfaat





JAMINAN KAMI
Shaklee merupakan suplemen semulajadi dan memegang piagam
πŸ’‹ Selamat (sijil Halal dan kelulusan KKM)
πŸ’‹ Semulajadi
πŸ’‹ Berkesan
πŸ’‹ Piagam ini telah diikrarkan semenjak lebih 50 tahun lalu, dan kini masih teguh berpegang padanya.
πŸ’‹ Shaklee Difference: Always Safe, Always Works, Always Green.


MENGAPA SAYA?
Saya merupakan pengedar Shaklee yang jujur dan amanah, serta lebih mementingkan kesihatan anda. Hubungi saya agar saya boleh bantu anda dan keluarga anda lebih sihat. Saya juga akan menyediakan jadual pengambilan vitamin dan konsultasi percuma berkaitan produk Shaklee yang sesuai untuk anda.


PENGHANTARAN
Penghantaran melalui pos akan diatur ke seluruh dunia samada menggunakan khidmat Poslaju, City-Link, GDex atau lain-lain yang bersesuaian dengan lokasi anda.


PEMBAYARAN
Pembayaran boleh dibuat menggunakan akaun Maybank, CIMB, Bank Islam atau Western Union jika anda tinggal di luar negara.


NAK BELI SET SHAKLEE
Untuk mendapatkannya, anda mempunyai beberapa pilihan:
πŸ’‹ Belian online dengan menggunakan kad debit atau kad kredit anda
πŸ’‹ Belian di cawangan Shaklee terdekat (ID: 1256106)


Hubungi saya di talian WhatsApp / Telegram +6013 346 1846 (Fiza Mahmod) untuk sebarang bantuan / belian melalui saya


Untuk pembelian produk Shaklee secara online menggunakan kad kredit / kad debit anda? 

Klik imej dibawah.


Atau daftar keahlian Shaklee untuk penjimatan hebat.




NAK JADI PENGEDAR SHAKLEE?

Berminat menjadi pengedar Shaklee dan mendapat bonus tunai serta banyak manfaat lain?

Jom sertai team business kami, yang mempunyai ahli aktif, kelas online percuma dengan masa yang fleksibel.

Anda juga boleh dapatkan produk ini terus daripada Fiza
Hubungi Fiza untuk dapatkan rangkaian produk Shaklee dengan konsultasi percuma atau bimbingan pendaftaran sebagai ahli Shaklee. 


Rakan Shaklee Anda

Fiza Mahmod 
SMS/WhatsApp : +60133461846
Personal FB : Puan Fiza
Instagram: @cantiksihatfiza