Follow Us @shaklee.by.fizamahmod

Tuesday, March 24

Khas untuk Sang SUAMI

7:18 AM 0 Comments
Al Kisah..
Seorang suami mengadukan apa yang dirasakannya kepada seorang Syeikh. Dia berkata:

1. Ketika aku mengagumi calon isteriku, sewaktu itu seolah-olah dalam pandanganku, Allah tidak menciptakan perempuan yang lebih cantik darinya di dunia ini.

2. Ketika aku sudah meminangnya, aku melihat ramai perempuan seperti dia.

3. Ketika aku sudah menikahinya, aku lihat ramai perempuan yang jauh lebih cantik dari dirinya.

4. Ketika sudah berlalu beberapa tahun pernikahan, aku melihat seluruh perempuan lebih manis dari isteriku. 

Syeikh berkata, "Apakah kamu mahu aku beritahu yang lebih dahsyat daripada itu dan lebih pahit?"

Suami menjawab,"Ya, mahu."

Syeikh: "Sekalipun kamu mengahwini seluruh perempuan yang ada di dunia ini, pasti anjing yang berkeliaran di jalanan itu juga akan nampak lebih cantik di matamu jika dibandingkan dengan mereka semua."

Si suami tersentak, dan bertanya, "Kenapa tuan Syeikh berkata demikian?"

Syeikh: "Kerana masalahnya bukan terletak pada isterimu. Tetapi masalahnya adalah bila manusia diberi hati yang tamak, pandangan yang menyeleweng, dan kosong dari rasa malu kepada Allah, tidak akan ada yang bisa memenuhi pandangan matanya kecuali tanah kuburan."

Rasulullah bersabda:
"لَوْ أَنَّ لِابْنِ آدَمَ وَادِيًا مِنْ ذَهَبٍ أَحَبَّ أَنْ يَكُونَ لَهُ ثَانِيًا، وَلَنْ يَمْلأَ فَاهُ إِلا التُّرَابُ، وَيَتُوبُ اللَّهُ عَلَى مَنْ تَابَ "
"Andaikan anak Adam itu memiliki lembah penuh berisi emas pasti ia akan menginginkan lembah kedua, dan tidak akan ada yang bisa memenuhi mulutnya kecuali tanah. Dan Allah akan menerima taubat siapa yang mahu bertaubat".

Jadi, masalah yang kamu hadapi sebenarnya adalah kamu tidak menundukkan pandanganmu dari apa yang diharamkan Allah.

Sekarang, apakah kamu menginginkan sesuatu yang akan mengembalikan kecantikan isterimu seperti pertama kali kamu mengenalnya? Ketika ia menjadi wanita tercantik di dunia?"

Suami itu menjawab: "Ya, tentu sekali."
Syeikh: "TUNDUKKAN PANDANGANMU


Wednesday, March 18

JATUH CINTA DGN ESP!!

10:17 AM 0 Comments
Ramai yang sudah jatuh cinta dengan ESP dari shaklee ni. Antara hot selling produk juga dgn byk khasiatnya..

Ramai juga yg pernah beli tapi kate xsedap TERMASUKlah saya mase memula dulu.. Sebab xda ILMU @ CARA yg betul minumnya.. Dah tau je, amboi sodapnya..lomak lomak sodap ko..
So nk bgtau knp ramai yg jatuh cinta dgn ESP ni..

# mengamalkan ESP akan buat kulit muka dan badan ye jadi CANTIK,  HALUS, GEBU & BERSERI SERI
# menganjalkan apa yang kendur samada payudara dan kulit
# sebagai ENERGY DRINK, badan bertambah bertenaga dan kurangkan rase letih
# MILK BOOSTER utk ibu menyusu
# susu jadi PEKAT, LEMAK BERKRIM DISUKAI RAMAI..bapak n anak le tu.haha
# baby akan kurang meragam dan cepat kenyang sbb susu pekat dan insya allah cukup zatnya
# IBU MENGANDUNG: bantu perkembangan fetus dan kesihatan tahap optimum ( biasanya baby jadi cantik kulit, putih, sihat dan bobot)
# NAK KURUS?? Minum ni utk kenyang lama cikit kenyang
# menghilangkan parut jerawat
# kurangkan masalah kulit & eczema

Tapi paling penting kalu nk amik ape saje suplement, sila lah detox diri tu dulu ye..baru lah cepat kesan nya..

Banyak kan minun air juga adalah wajib. Tapi ramai yg telah berjaya banyak kebaikan dalam satu suplement ni..SODAP LAK TU..
Marilah kita sama sama sihat






Anda juga boleh dapatkan produk ini terus daripada Fiza
Hubungi Fiza untuk dapatkan rangkaian produk Shaklee dengan konsultasi percuma atau bimbingan pendaftaran sebagai ahli Shaklee. 

Rakan Shaklee Anda
Fiza Mahmod 
SMS/WhatsApp : +60133461846
Personal FB : Puan Fiza
Instagram: @cantiksihatfiza

HEBATNYA SUSU IBU

9:24 AM 0 Comments

SUSU IBU YG TERBAIK!!!

Sgt respek para ibu yang bekerja dan masih boleh menyusu badan.wahh mmg sangat HEBAT.

Tapi ramai juga yg lepaa tangan dgn alasan tiada susu. Fahami konsep penyusuan dan mindset. Insya allah..ramai yg buat

Susu ibu juga dipanggil "titisan emas" dalam microskop..terlalu byk kebaikan JANGKA MASA PANJANG.. Bab pahala xperlu cakap lah, setiap titisan dikira pahala.

Tapi para ibu juga perlu makan dan minum yg berkhasiat maka dapat la khasiat yg baik utk anak..cukuplah zat anak tu. Insya allah.

Jom para mummy, kuatkan semangat. Lakukan utk PAHALA dan KEBAIKAN JANGKA MASA PANJANG..

Suplement juga sangat penting ye. Supaya anak dan ibu dapat zat yg mencukupi.. Bukan just sumbat je.

Macam saya sendiri saya amalkan set penyusuan shaklee. Paling penting ESP, ALFALFA DAN OSTEMATRIX

Selain tu, banyakkan minum air, fahami konsep supply n demand dan juga mindset.

Jom perbanyakkan pahala
Jom beri anak susu ibu

Fiza mahmod
Shaklee Independent Distributor
+6 0102952129
FB: Puan Fiza


Sunday, March 15

25 SEBAB SET BERSALIN SHAKLEE ADALAH TERBAIK

6:40 AM 0 Comments

25 Sebab Mengapa Set Bersalin SHAKLEE Set Bersalin Terbaik Buat Ibu-ibu Semasa Berpantang


  1. Nutrisi yang MENCUKUPI dan MEMENUHI keperluan tubuh badan wanita selepas bersalin yang sedang berpantang makan dan dah tentu kurang nutrisi, yang menyebabkan badan letih, lesu dan luka bersalin lambat sembuh.
  2. Membantu mengurangkan tekanan fizikal dan emosi ibu berpantang ( elak risiko gila meroyan atau "post-natal depression"))
  3. Membantu ibu membuang air besar dengan lebih mudah tanpa perlu ada rasa takut 
  4. Luka bersalin episotomi lebih cepat sembuh
  5. Luka bersalin ceaseran lebih cepat kering dan sembuh
  6. Boleh mula ambil sejurus selepas melahirkan bayi
  7. Lawas 
  8. Hilang sakit pinggang dan lenguh badan
  9. Mudah ditelan
  10. Tiada rasa pelik dan meloyakan
  11. Membantu memperbanyakkan susu ibu apabila ibu sihat dan cergas 
  12. Mengecutkan rahim
  13. Membantu ibu-ibu lebih langsing
  14. Mencantikkan kulit kesan daripada alahan semasa hamil sebelum ini
  15. Kesihatan dalaman secara menyeluruh
  16. Sentiasa cergas dan bertenaga walaupun terpaksa berjaga waktu malam
  17. Fikiran lebih tenang dan kurang tekanan (stress)
  18. Menstabilkan semula hormon ibu selepas bersalin
  19. Membantu menghilangkan cela dan jeragat pada wajah kesan alahan semasa hamil
  20. Elakkan bayi kembung
  21. Tumbesaran bayi stabil 
  22. Sesuai untuk ibu menyusu bayi pra-matang
  23. Tidak perlu jamu lagi, cukup dengan set bersalin Shaklee sahaja
  24. Tingkatkan sistem imun ibu dan bayi, agar tidak mudah dijangkiti demam atau selsema
  25. Set Bersalin yang JIMAT kerana boleh terus ambil walaupun sudah habis tempoh berpantang

Kebaikan Set Bersalin Shaklee Yang Disyorkan Untuk Ibu-ibu Selepas Bersalin  


(1) Zinc Complex 
  • membantu mempercepatkan proses baik pulih luka, terutama luka dalaman (rahim). Bagi anda yang tidak makan ikan haruan, mahupun pati ikan haruan, Zinc supplements adalah yang terbaik untuk anda.
  • Zinc turut membantu masalah 'kedinginan' selepas bersalin.
(2) Vita-Lea Iron Formula (multivitamin)
  • penambah tenaga segera
  • pelengkap nutrisi wanita dalam pantang 
  • membantu pertumbuhan rambut, otot, kulit, kuku dan hormon
  • Multivitamin lengkap dengan pelbagai kumpulan vitamin & mineral yang diperlukan oleh badan tetapi sukar diperolehi sewaktu berpantang kerana kebanyakan makanan perlu dielakkan (berpantang makan)
  • Iron pula penting untuk tubuh terutama kerana ibu banyak kehilangan darah selepas bersalin
(3) Sustained Release Vita-C (bioflavanoid complex)
  • penting untuk pembentukan kolagen
  • mempercepatkan penyembuhan luka
  • memperbaiki tisu sel yang rosak akibat bersalin.
(4) B-Complex (folic acid)
  • menukarkan lemak, karbohidrat dan protin dalam makanan kepada tenaga dan sekaligus mengurangkan masalah keletihan/kelesuan
  • penenang (anti-stress)
  • elak kemurungan (meroyan)
  • menstabilkan hormon
  • mencantikkan kulit
  • merawat masalah rambut gugur, masalah kulit kepala, kelemumur, beruban dan masalah kesihatan rambut yang lain
  • meredakan keresahan, kerisauan dan masalah penghadaman
  • mengurangkan alahan
5) ESP Soy Protein Isolate Powder (protin soya non-GMO)
  • mengandungi asid amino penting untuk membina baru otot, kuku, darah, organ, kulit dan lain-lain (rahsia awet muda)
  • merendahkan paras kolesterol
  • membantu ibu sentiasa bertenaga dan kenyang (boleh kuruskan badan)
  • membantu untuk mengurangkan masalah rambut gugur dan beruban
6) GLA Complex
  • Membantu mengawal dan mengatur kitaran haid
  • Membantu meningkatkan kesuburan - for those trying to conceive baby!
  • Melegakan PMS (sindrom pra-haid) - abdominal pain, breast pain
  • Membantu dalam menangani menopos
  • Menguatkan kuku dan rambut
  • Menjadikan kulit lebih sihat dan berseri-seri
  • Membantu menangani ekzema
  • Melegakan simptom akibat artritis reumatoid
  • Mengandungi vitamin E untuk menguatkan dinding arteri
  • Menguatkan imuniti tubuh
  • Memperlahankan proses penuaan
  • Mengurangkan blood-clot yang boleh menyebabkan serangan jantung
  • Mengawal kencing manis dan darah tinggi
  • Mengawal kolesterol
  • Untuk fungsi saraf


Perlukan milk booster? Anda boleh add on Alfalfa Complex, yang terkenal sebagai milk boosterterbaik dan selamat untuk ibu dan bayi.


Hubungi saya untuk info lanjut;

Mama Fiza
Shaklee Independent Distributor : 1173435
WhatsApp/Telegram : +6 010 295 2129

Checklist penyusuan : Mengapa susu ibu berkurang??

6:14 AM 0 Comments

Checklist Penyusuan : Mengapa susu ibu kurang???
==============================================




Untuk menjayakan perjalanan penyusuan susuibu selama 2 tahun atau sekurang-kurangnya 6 bulan pertama memang menuntut kesabaran yang tinggi dan usaha dan doa yang tidak putus-putus. Adakah betul bahawa susu anda tidak cukup? Jika ya,jom kita tengok checklist dibawah, mengapa susu ibu kurang.

1. Pam berkeadaan baik atau tidak??
Pastikan berkeadaan baik. Injap dan motor berfungsi dengan baik. Daya hisapannya dalam keadaan baik.

2. Rutin mengepam konsisten atau tidak??
penghasilan susu berkadar terus dengan pengeluaran. Kalau sikit yang keluar, sikit jugalah yang terhasil. 5 minit mengepam lebih baik dari tidak mengepam langsung. Namun sebaik-baiknya adalah sehingga payudara kosong. pastikan anda mengepam secara konsisten setiap 2-3 jam sekali.

3. bayi sudah mula makan makanan pejal??
Jika ya, mungkin demand berkurangan. Walaupun sesi direct feeding di rumah masih sama, intake yang diambil mungkin berkurangan. Sebagai pumping mom, anda akan dapat lihat dengan lebih ketara.

4. anda mengambil pil perancang??
Pil perancang yang mengandungi estrogen, boleh mengurangkan bekalan susu ibu tau. dapatkan pandangan Doktor anda kerkenaan pil perancang yang tidak mengganggu penyusuan susuibu

5. datang period??
Perubahan hormon akan mempengaruhi susu ibu. Teruskan mengepam macam biasa. Kalau keadaan selalunya kritikal, buat persediaan awal. Pastikan bekalan mencukupi sebelum anda period. pastikan anda mengambil kalsium kerana kalsium sebenarnya membantu masalah kemeruduman susu semasa period. jika susu merudum dengan teruk, amalkan power pumping setiap mlm

6. anda mengandung??
mengandung akan mempengaruhi bekalan susu ibu juga.

7. Adalah anda on diet?
Pemakanan ibu sangat mempengaruhi susu ibu. Jangan abaikan pengambilan protein kerana protein sangat membantu pengeluaran susu ibu...Air? Oh, kalau sibuk bekerja sekalipun, minum banyak air kosong.

8. adalah anda cukup rehat?? adakah anda berasa stress??
Stress boleh mempengaruhi let down reflect dan pengeluaran susu. Kalau tidur dan rehat tak cukup, cuba curi-curi masa untuk dapatkan rehat dan mengepam dalam keadaan relax dan tenang.


9. Adakah anda sakit?
Kalau kita demam, mastitis atau dehidrat(kekurangan air) memang boleh menyebabkan susu ibu berkurangan. Sesetengah ubat juga mengurangkan pengeluaran susu seperti pseudoephedrine, etanol / minuman beralkohol, bromocriptine, ergotamine, cabergoline.


senarai di atas adalah antara punca-punca susu ibu kurang. Jadi, macam mana nak naikkan pengeluaran susu kembali?
♥ Menyusu secara direct dengan lebih kerap
♥ Susun jadual mengepam dan pastikan anda mengikutnya setiap 3 jam. Namun, jika anda terlampau sibuk, jangan terus skip. Pump 5 minit lebih baik dari tidak mengepam langsung.
♥ Tambah sesi mengepam di luar waktu pejabat. Contohnya selepas bayi menyusu di rumah. Buat power pumping pada hujung minggu atau sekali sekala.
♥ Pastikan anda mengosongkan payu dara. Panjangkan 2-3 minit masa tambahan untuk mengepam dari kebiasaaan anda lakukan.
♥ Buat urutan payudara dan breast compression.
♥ Cuba ambil makanan tinggi protein dan milk booster seperti alfalfa, soya. Pastikan anda makan mengikut keperluan. Badan anda perlukannya.
♥ Jaga kesihatan anda dengan rehat yang cukup, senaman dan ambil supplemen.
♥ Lakukan hobi yang anda gemari supaya anda kekal gembira dan mampu menangani stress dengan baik.

Cuba amalkan tips-tips di atas tau. sesungguhnya..sangat besar pahala seorang ibu yang berkorban dan berusaha melengkapkan tempoh penyusuan anaknya secara exclusive.

Sharing is caring :)

Hepy sharing untuk ibu2 menyusu Shaklee.. hope its will help u olls.. 
Credit to Puan Norhanita Yusof for sharing this good info

Salam sayang

Mama Fiza
SID : 1173435
SMS/Whatsapp :+6 010 295 2129


Monday, March 9

Budak Bobot @Anak Shaklee

4:48 AM 0 Comments


Assalamualaikum..

Lamenya dah tak berblog dah penuh sawang dah ni.. baru da mase cikit nak berblog.huhuhu
Anak bujang den ni pun rajin..kalu mama nya dok ngadap lappy dia pun sibuk dok tepok2 samp ditariknya lappy jatuhh kebawah.. mampu tgk je kalu xsempat nk selamatkan dan berdoa jelah moga lappy ku selamat ye.hihi

Anak den dah setahun 2 bulan dah ..alamak kejap je..huhu. anD still FULLY BF..
agak bangga jugak mama ni rase ko.. akan diteruskan sehingga ke 2 tahun.. insya allah..



MIkhail with the cousin Afiq Rayyan

Mikhail with Tok Ma

Mika jadi model daun jap..hehe


Yang pastinya anak den sentiasa LASAK an CERDIK..ikot mama nya lah ni.. ah lah bertambah SEMANGAT.. walau kurang makan tapi still maintain berat boobot dia ni sebab CUKUP ZAT dari mamanya kan.hihi